Ide léptél!


Visszaléphetsz az előző oldalakra

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


Röviden leírva a történet

.

Endrénél, a szakácsnál

Wunderzucker örült, hogy most már jobban tud számolni, de egyre jobban hiányzott neki a Wunderwald és a többi varázsló. Remélte, hogy Endre végre meg tudja neki mondani, merre van a Wunderwald, az ő csodás otthona. Nemsokára megérkezett Endréhez, aki éppen húslevest főzött. - Guten Tag, Endre! - Guten Tag, Wunderzucker! Bist du hungrig? - Ja, ich bin hungrig. - Möchtest du Fleischsuppe essen? - Mi az a Fleisch...? – kérdezte nagy szemekkel a varázsló. - Fleischsuppe. Húsleves. - Hm, ja, ich möchte essen. Miközben jóízűen falatoztak, Endre elmondta Wunderzuckernek, hogyha valamit nem tud, mondja azt, hogy Ich weiss es nicht! – Nem tudom. Ha pedig valamire kíváncsi, hogy az mi, akkor úgy tudja megkérdezni, hogy azt mondja, Was ist das? – Mi ez? - Azt hallottam, hogy már nagyon sok mindent tudsz, és már nagyon hiányzik Neked a Wunderwald. - Igen, már hiányoznak a varázslók, a házam, az üstöm…, minden hiányzik!

Bist du hungrig? - Ja, ich bin hungrig. (Itt is a gyermeked segítsen a mondatnál.)

2-3-szor ismételjétek el a mondatokat.

Endrénél, a szakácsnál

Kedves varázsló barátom, nálam is tanulsz majd pár dolgot, és tőlem már Artúrhoz a Wunderwald kapujának az őréhez kell továbbmenned. Viszont nála nagyon ügyes légy, mert csak akkor mehetsz be a Wunderwaldba. - Ó, akkor a következő állomás már a Wunderwald kapuja, de jó! - Így van. Nálam azt fogod most megtanulni, hogyan kell azt mondani, hogy iszom, eszem, játszom… Látsz itt néhány képet, nézzük meg, melyiken mit csinál a kisfiú! - Nevezzük Hansnak a kisfiút, az első képen Hans játszik. Ezt úgy mondjuk németül, hogy Hans spielt. - Hans spielt . - Nagyon jó. A másodikon Hans iszik, Hans trinkt. A harmadikon eszik, Hans isst. A negyediken alszik, Hans schläft . Az ötödiken tanul, Hans lernt. - Nézzük végig még egyszer! - Nagyon jó. Máris adok Neked egy cukrot, amiért ilyen ügyes vagy! Most nézzük meg, hogyha én csinálom ezeket a dolgokat, akkor nekem hogyan kell mondani, megmutatom! Mondd őket utánam! Ich spiele – én játszom. Ich trinke – én iszom. Ich esse – én eszem. Ich schlafe – én alszom. Ich lerne – én tanulok. Most pihenjünk egy kicsit, később folytatjuk a tanulást!

Mindegyiket mondatot 2-3-szor ismételjétek!

Endrénél, a szakácsnál

- Úgy látom, kipihented magad, tanuljunk megint! Ismételjük át, mit csinál Hans a képen? És ha Te csinálod ezeket, azt hogyan mondjuk? Nagyon jó! Most nézzük meg, hogy ha anya vagy apa csinálja, akkor hogyan mondjuk! Ha anya játszik, akkor azt mondjuk, die Mutter spielt. - Die Mutter spielt. - Ha apa iszik, akkor der Vater trinkt. Ha anya eszik, akkor die Mutter isst. Apa alszik, der Vater schläft, ha anya tanul, akkor die Mutter lernt. - Ha én látom, hogy te játszol, akkor azt mondom, du spielst, te játszol. Ha te látod, hogy én játszom, ugyanezt mondod nekem, du spielst. Ha iszol, azt mondom, du trinkst, te iszol. Ha én iszom, te mondod nekem, hogy du trinkst, te iszol. Ha eszel, akkor azt mondom, du isst, te eszel. Ha én eszem, te mondod, hogy du isst, te eszel. Ha tanulsz, azt mondom, du lernst, te tanulsz. Ha én tanulok, te mondod nekem, hogy du lernst, te tanulsz. - Most is nagyon ügyes voltál. Adok még egy cukrot. Most menjünk vacsorázni és pihenni, holnap folytatjuk még a tanulást.

Ismételjük át, mit csinál Hans a képen? És ha Te csinálod ezeket, azt hogyan mondjuk? Mindegyiket mondatot 2-3-szor ismételjétek!

Érdemes még ismételni játék közben is!

Endrénél, a szakácsnál

- Guten Morgen, Wunderzucker! - Guten Morgen, Endre! - Tegnap nagyon sok mindent tanultunk. Ma is sok újdonság lesz. De először ismételjük át, amit tanultunk! Nézzük meg a képeket, melyiken mit csinál Hans!: Hans spielt. Hans trinkt. Hans isst. Hans schläft. Hans lernt.) - Nagyon ügyes vagy! Nézzük meg azt is, hogyan mondjuk, ha te csinálod! : Ich spiele. Ich trinke. Ich esse. Ich schlafe. Ich lerne.) - Nagyon jó! És ha azt látod, hogy én csinálom ezeket, mit mondasz nekem? (Ismétlés: Du spielst. Du trinkst. Du isst. Du schläfst. Du lernst. - Most megtanuljuk, hogy mit mondunk, ha mondjuk te és én, azaz mi csináljuk ezeket. Ha mi játszunk, azt mondjuk, wir spielen. Ha mi iszunk, azt mondjuk, wir trinken. Ha mi eszünk, wir essen. Ha mi alszunk, wir schlafen. Ha mi tanulunk, azt mondjuk, hogy wir lernen. - Nézzük meg, hogy mondjuk hogy ha ti játszotok! Ezt úgy mondjuk, ihr spielt, ti játszotok. Ha ti isztok, akkor ihr trinkt. Ha ti esztek, ihr esst. Ha ti alszotok, ihr schlaft. Ha pedig tanultok, akkor ihr lernt. Most pihenj egy kicsit, utána tanulunk még egy kicsit. Közben adok még egy cukrot, mert megint nagyon ügyes voltál. Most pihenj egy kicsit!

Mindegyiket mondatot 2-3-szor ismételjétek!

Érdemes még ismételni játék közben is!

Endrénél, a szakácsnál

- Ismételjük át, amit délelőtt tanultunk! Wir spielen. Wir trinken. Wir essen. Wir schlafen. Wir lernen. Ihr spielt. Ihr trinkt. Ihr esst. Ihr schlaft. Ihr lernt.) - És már csak egy kicsi dolgot fogunk megtanulni, azt, hogy mit mondunk, ha ők játszanak, isznak…. Ők játszanak, németül úgy van, hogy sie spielen. Ők isznak, sie trinken. Ők esznek, sie essen. Ők alszanak, sie schlafen. Ők tanulnak, sie lernen. - Most már nagyon sok mindent el tudsz mondani. Ismételjük el, amiket tanultunk! - Mivel nagyon ügyes vagy, adok még egy cukrot, és továbbmehetsz Artúrhoz. Ő őrzi a Wunderwaldot. Kérdezni fog Tőled pár dolgot, de mivel ilyen kis okos vagy, biztos ott is az leszel. Nézd át addig újra a képeket a növényekről, állatokról, járművekről, ételekről, italokról, gyümölcsökről, zöldségekről, mert szükséged lesz rájuk. Nézd meg a családfát is, amin a családtagjaid képei vannak, ezeket fogja tőled majd kérdezni, és ha ügyesen válaszolsz, akkor bemehetsz a Wunderwald-ba. Auf Wiedersehen, Wunderzucker! - Auf Wiedersehen, Endre! Most pihenj egy kicsit!


Mindegyiket mondatot 2-3-szor ismételjétek!

A 2 tanult mondókát érdemes párszor elmondani. Illetve a képekkel játszani minél több felismerős, megnevezős játékot. És a családfát is jó még egyszer végignézni. Az igéket játék közben tudjátok gyakorolni. Mellékletben még van pár ige, aminek látható a ragozása is, érdemes azokat is gyakorolni, rajzolni hozzá, eljátszani, főleg idősebb gyermekkel.
.

cukorkatöltő állomás

Ha szeretnél több cukorkát gyűjteni, nincs más teendőd mint a cukorkatöltő állomáson játszani. Tanulhatsz új dolgokat is, hogy bővítsd a nyelvtudásod.

példakép 1

Itt találod a letölthető dokumentumokat PDF formátumban

példakép 1

Itt kapsz segítséget a fordításhoz és a német nyelv kiejtéshez

példakép 1
Segítségedre siet a Figyelemvarázsló.
példakép 1

Helyes válasz esetén tovább lépsz a következő fejezetre


.

Hogy mondják németül, hogy ti isztok?

Ihr esst.

Ihr trinkt.

példakép 1

Ihr kommt.


Vissza az Online-Tanoda Fő oldalára!

példakép 1