A szimbólumok segíthetnek mindazoknak, akiknek különböző okokból (autizmus, értelmi fogyatékosság, nyelvhiány, idős emberek stb.) Nehézségei vannak a nyelvvel, vagy egyszerűen nem értik a nyelvet (idegen emberek,...). 

Speciális igényű gyermekek (autizmus, értelmi fogyatékosság, Down-szindróma, halláskárosodás...)

A legtöbb ilyen nehézséggel küzdő gyermek számára a nyelv fejlesztése olyan kihívás, amelyet vizuális támogatással lehet megkönnyíteni. Ezen esetek többségében a szimbólumokkal való kommunikáció fokozóvá válik, mert ezek a segédeszközök a szóbeli és írásbeli nyelv bizonyos fokú fejlesztésére szolgálnak. Másrészt a vizuális támogatások arra szolgálnak, hogy kiszámíthatóbbá és érthetőbbé tegyék környezetüket, megkönnyítve a tanulást és az életkészségek fejlesztését. 

Súlyos fizikai nehézségekkel küzdő gyermekek és felnőttek (agyi bénulás, fejsérülés, ictus...)

Azokban az esetekben, amikor a motoros képességek érintettek, és nem teszik lehetővé a szóbeli nyelv használatát, a szimbólumok használata alternatív kommunikációs rendszerré válik, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy kapcsolatba lépjenek világukkal, és kommunikálják nemcsak igényeiket, vágyaikat vagy vágyaikat, hanem ötleteiket, érzelmeiket és érzéseiket is. vélemények. 

Elderly people

Bizonyos esetekben az idős emberek kognitív károsodást szenvednek afázia, Alzheimer-kór, demencia vagy más pszichiátriai betegségek miatt, amelyek szükségessé teszik a kommunikációt lehetővé tevő szimbólumokkal ellátott augmentatív vagy alternatív kommunikációs rendszer használatát. Ezek a vizuális támaszok ideiglenes vagy állandó segédeszközök lehetnek.

Sürgősségi vagy egészségügyi helyzetben lévő emberek

Ha valakit intubálnak egy kórház intenzív osztályán, balesetet szenvedett vagy sokkot kapott a támadás után, és nem tud beszélni, akkor olyan szimbólumok használhatók kommunikációs rendszerként, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy kifejezze a szakember számára, hogy mit érez és érez. mi történt annak érdekében, hogy információt kapjunk a páciensről. Más esetekben a szimbólumokon keresztüli kommunikáció lehetővé teszi az orvosok számára, hogy elmagyarázzák az orvosi eljárásokat, amikor a betegek nem beszélik a helyi nyelvet, és tájékozott beleegyezésüket kérhetik.

Olvasni kezdő vagy olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek

A szimbólumok segíthetik a gyerekeket az írott szöveg megértésében, amikor olvasni kezdenek, vagy amikor nehézségeik vannak, dekódolhatják az írott szó jelentését. Más esetekben, például a diszlexiában, ez javíthatja az olvasás dekódolását és elkerülheti a betévesztéseket. Általánosságban hozzájárul a szavak tanulásához a globális olvasás révén. Ezért javasoljuk mindig, hogy a szimbólumokat szöveg alatt vagy alatt helyezzék el.

Nyelv megtanulása második nyelvként

Az anyanyelvűek számára, akik második nyelvet tanulnak, vagy olyan anyanyelvűeknek (bevándorlók), akik egy országba érkeznek és meg kell tanulniuk az anyanyelvet, a vizuális támogatások ugyanolyan funkcióval bírnak, mint az olvasni kezdő gyermekek esetében: megérteni az anyanyelvi szövegeket és kommunikálni az első szakaszokban.

Turisták és külföldi országok látogatói

Olyan helyeken, ahol sok turistát fogadnak, vagy korlátozott ideig élnek külföldiek, szimbólumokat használnak a kultúra kognitív hozzáférésének megkönnyítésére (múzeumok, emlékművek, látnivalók...), a vásárlás megkönnyítésére (kommunikációs táblák különböző típusú üzletekhez) éttermi étkezés (adaptált menük), sőt az adminisztratív eljárásokhoz való hozzáférés megkönnyítése, amikor az ideiglenesen egy helyen lakónak szüksége van rá

Mindenki számára

Bárki számára, aki ismeretlen helyre költözik hazáján belül vagy kívül, a vizuális segédeszközök használata lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben hozzáférhessenek és tájékozódhassanak a környezetükben, és kommunikálhassanak más emberekkel. Kiemelkedően vizuális világban élünk, ezért a szimbólumok, amelyek a minket körülvevő vizuális nyelv részei, ismerősek és könnyen érthetők.

 DODEKAÉDER ALAPÍTVÁNY JOGTULAJDONOS és FENNTARTÓ felhasználási feltételek és az ONLINE TANODA Adatvédelmi Szabályzatunkat kérjük olvassa el figyelmesen és annak megfelelően tudja az általunk felrakott tartalmakat letölteni és használni


Regisztráció szükséges

A regisztrált tagok számára biztosított a felhasználási feltétel. A regisztráció által elfogadja a licensz szerződésünket mely ingyenes felhasználásra ad jogot. Kereskedelmi forgalomba nem helyezhető a Dodekaéder Alapítvány tulajdonát képezi.