Ide léptél!


Visszaléphetsz az előző oldalra

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


Röviden leírva a történet

.

Ingridnél, az írónál

Az út valóban nagyon hosszú volt. Wunderzucker el is fáradt, és alig várta, hogy végre Ingridhez érjen. Közben folyamatosan ismételte a most tanult szavakat és az előző mondókát is. Végre meglátta a szép kis házat, és Ingridet, az írót, aki éppen a kertben ült egy padon, és olvasott. - Guten Morgen, Ingrid! – Köszönt illendően a varázsló, mivel reggel volt, mire odaért. - Guten Morgen, Wunderzucker. Wie geht’s? - Danke, gut. Bár kicsit fáradt vagyok. Ezt hogyan tudom mondani? - Ich bin müde – mondta mosolyogva Ingrid, és hellyel kínálta a fáradt varázslót. - Ich bin müde. Danke schön! - Kedves Wunderzucker, úgy tudom, hogy már nagyon sok mindent tanultál! Szeretném, ha segítenél nekem! Itt vannak ezek a képek, segíts nekem szétválogatni! Ide tegyük a gyümölcsöket. Hogy is van a gyümölcs németül? - Obst. - Nagyon jó. És ide kerüljenek a zöldségek! Az hogy van? - Gemüse.

- Ismételjétek el a szavakat és az ujj-nyitogatós mondókát is! - Obst. (Próbálja a gyermeked mondani!) - Gemüse. (Ezt is a gyermek mondja!)

Válogassátok kétfelé a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Ingridnél, az írónál

- Nagyon ügyes vagy, Wunderzucker, nem hiába csiripelték már ezt a madarak! Most még nézzük meg a járműveket is! Mutatok egy képet, és mondd meg, hogy mi az! Was ist das? - Das ist das Auto. - Nagyon jó! Adok is egy cukrot. Esetleg tudsz nekem szép mondókát mondani? - Igen. - Köszönöm szépen. Tessék, még egy cukor. Nálam most a családról fogunk tanulni, illetve a családtagokról. Das ist die Familie. Ez a család.

- Das ist … (Kezdjétek mindig így a mondatot!) Elmondhatjuk mind a kettő tanult mondókát.

A kivágott képekből mutogatunk. Ha valamit elront a gyerek, annak megmondjuk a nevét, majd visszakerül a csomagba, és később újra megpróbálhatja.

Ingridnél, az írónál

- Die Mutter - anya, der Vater - apa, ők a szülők, ami németül úgy van, hogy die Eltern. Die Oma- nag ymama, der Opa nagypapa, ők a nagyszülők, ami németül die Grosseltern. Der Bruder a fiútestvér és die Schwester a lánytestvér, ők a családban a gyerekek, azaz die Kinder. - Nagyon jó, ügyes vagy! - Ez az én családom, meine Familie. Sie ist meine Mutter, Ingrid. . Er ist mein Vater, Otto. Er ist mein Opa, Otto. Und sie ist meine Oma, Olga. Er ist mein Bruder, Vilmos. Sie ist meine Schwester, Lena. Und Hier bin ich, Ingrid. - Most pihenünk egy kicsit, addig ezt meg tudod csinálni, és utána Te is bemutatod majd nekem a családodat! Most pihenj.


- Mondjuk el együtt is! (A kép alapján mondjátok el őket együtt 2-szer!) Figyeljetek oda, hogy itt már nem azt mondjuk, hogy das ist…., hanem ha lányról, nőről van szó, akkor sie ist…, ha fiúról, férfiról, akkor er ist…

(Mutassátok be a családot, ami a képen van, teljes mondattal, a gyermeketek csak hallgassa!) (Csináljátok együtt a gyermeketekkel, ez egy kedves feladat, így a gyermeked látja, hogy ki kicsoda a családban! Ha nincs valamelyik családtag, pl.: fiútestvér, akkor beszéljük majd meg, hogy ő nincs, és üresen hagyjuk a négyzetet. Ha pl. több lánytestvér van, akkor rajzoljatok még négyzetet!)

Ingridnél, az írónál

- Látom, elkészült a családodról a kép, ezt úgy hívják, hogy családfa. Nézzük meg, ki kicsoda. Die Familie. Úgy kell mondani, hogy pl. Er ist mein Opa,…. vagy Sie ist meine Oma…. Tehát, ha fiú, férfi, akkor er ist…., ha lány, nő, akkor sie ist…. Segítek neked! - Nagyon ügyesen elmondtad, adok egy cukrot, tedd ezt is a többihez! - Köszönöm! - Most nézzük meg, ki kicsi és ki nagy a családban. - Aki kicsi, arra azt mondjuk, hogy klein, aki nagy, arra azt, hogy gross. Nézzük. Ist der Opa klein oder gross ? Kicsi vagy nagy? - Der Opa ist gross . - Ist die Oma klein oder gross? - Die Oma ist klein……… - Und du? És te? Bist du klein oder gross? Erre úgy kell válaszolni, hogy ich bin…. - Ich bin klein

- Együtt beszéljétek át egyszer, aztán Te is mondd el a sajátodat, majd a gyermeked is próbálja meg még egyszer! - Most nézzük meg, ki kicsi és ki nagy a családban. (Magasság szerint nézzétek!) Figyeljetek arra, hogy itt az ist-tel, tehát az igével kezdjük, mivel ez egy kérdés! - Der Opa ist gross . Teljes mondattal mondjátok!

Természetesen segítsetek a teljes mondatnál a gyermeketeknek!) Menjetek végig minden egyes családtagon! A családfát és a családtagokat kivágható képformában megtaláljátok a letöltések oldalon és a szótárban.

Ingridnél, az írónál

- Nagyon jó, ügyes vagy. Emlékszel még az állatokra? Azokat is nézzük meg, hogy melyik kicsi, melyik nagy! Nézzük meg, én kezdem! Das Pferd ist gross. - Der Frosch ist klein…… - Nagyon jó, ügyes vagy! Most mondok dolgokat, ha igaz, akkor mondd azt, hogy Ja, ami azt jelenti, igen. Ha nem igaz, mondd azt, hogy Nein, ami azt jelenti, hogy nem! - Rendben. - Das Pferd ist klein. …… - Nein….. - Ügyes vagy! Most pihenj egy kicsit, aludj! Holnap meg fogjuk tanulni a testrészeket is. Gute Nacht, Wunderzucker! - Gute Nacht, Ingrid! Most pihenj egy kicsit.


- Guten Morgen, Wunderzucker! Wie geht’s? - Danke, prima. Und du? - Danke, gut. Ma a testrészekről tanulunk. Ami németül die Körperteile. - Die Körperteile.

- Vegyétek elő a kivágott képeket, és teljes mondattal mondjátok el, hogy melyik kicsi, melyik nagy! Lehet pl. felváltva mondani a mondatokat. Minden állatot nézzetek végig, felváltva mondva a mondatokat!

Ingridnél, az írónál

- Mik is a testrészeink? - A lábaink, és azoknak a részei, a karjaink, és azok részei, a hasunk, mellkasunk, hátunk, nyakunk, fejünk… - Így van, ezeket fogjuk megtanulni németül. És még az érzékszerveket. Érzékszerveink, amikkel valamit érzünk. Ezek a fülek, szemek, száj, orr. - Kezdjük lentről! A lábak németül úgy vannak, hogy die Beine. - Die Beine. - Így van. A lábunk részei: lábujjak – die Zehen, lábfej – der Fuss, boka – der Knöchel, térd – das Knie. - Felül pedig ott vannak a karjaink, ez németül úgy van, hogy die Arme. - Die Arme. - Így van. A karunk részei: váll – die Schulter, könyök – der Ellbogen , csukló – das Gelenk, ujjak – die Fingern. - Nagyon jó! A has – der Bauch, mellkas – die Brust, hát – der Rücken, nyak – der Hals, fej – der Kopf. - Most játsszunk egyet! Én kérdezek, és neked meg kell magadon mutatni! Wo sind deine Arme? Hol vannak a karjaid?

Mik a testrészeink? Ezeket együtt beszéljétek át, segítsetek a gyermeketeknek! Magatokon mutogatva nézzétek meg először!

Most játszunk egyet! én kérdezek és magadon meg kell mutatni, hogy hol van. (A gyermeked mutassa, ha szükséges, akkor segíts neki!)

Ingridnél, az írónál

- Wo ist dein Knie? - Nagyon ügyes vagy, adok még egy cukrot. - Köszönöm! - Most nézzük meg az érzékszerveket! A fülek németül - die Ohren, szemek – die Augen, orr – die Nase, száj – der Mund. - És bár nem érzékszerv, de azért nézzük meg németül! Az arc – das Gesicht, és a haj – die Haare. - Most nézzük végig az összes testrészünket, és érzékszervünket németül. - Nagyon ügyes vagy, tessék, még egy cukor. Most gyere, egyél valamit, és pihenj! Majd délután folytatjuk! Guten Appetit! Jó étvágyat! - Danke. Guten Appetit!


- Most ismételjük át először a családtagjaink nevét! Vedd elő a képet, amit készítettél! Nézzük meg, ki kicsoda! Én is előveszem a saját képem, és elmondom. Én kezdem. Er ist mein Vater... - Nézzük meg a testrészeket is! - Zeig mir deine… Mutasd meg nekem a…

Mindent mutogatva mondjatok el, ha a gyermek türelmes, akkor kétszer. Vedd elő a családfádat a mit csináltál és ismételjétek át. (Először mutassátok be, hogyan kell, és utána csinálja a gyereketek!)

Most játszunk egyet! - Nézzük meg a testrészeket is! Én kérdezek és magadon meg kell mutatni, hogy hol van. - Zeig mir deine… Mutasd meg nekem a… (A gyermeked mutassa, ha szükséges, akkor segíts neki!)

Ingridnél, az írónál

- Nagyon jó, mindent tökéletesen tudsz! Nagyon ügyes vagy. Jutalmul most tanítok neked egy nagyon szép és érdekes dalocskát! - Úgy van a szövege, hogy...

Kopf und Schulter, Knie unf Fuß, Knie und Fuß.

Kopf und Schulter, Knie unf Fuß, Knie und Fuß.

Und Augen, Ohren, Nase, Mund.

Kopf und Schulter, Knie unf Fuß, Knie und Fuß.

                                                                 (ismeretlen szerző)  

..

Ingridnél, az írónál

-Kérni fogja, hogy mutasd be neki a családodat. És a testrészeidet is kérdezni fogja, mivel először azokat fogjátok megszámolni. Szóval ezeket ismételgesd magadban az úton, hogy jól tudj válaszolni Vilmosnak. Tessék egy kis útravaló. Auf Wiedersehen,Wunderzucker! - Auf Wiedersehen, Ingrid! Wunderzucker elindult, és közben ismételgette, amiket most tanult. Nagyon örült, hogy egyre több dolgot tud. Most pihenj egy kicsit.


Érdemes a dalocskát is többször elénekelnetek pl. délutáni játék közben, öltözésnél lehet így gyakorolni a testrészeket...


.

Cukorkatöltő állomás

Ha szeretnél több cukorkát gyűjteni, nincs más teendőd mint a cukorkatöltő állomáson játszani. Tanulhatsz új dolgokat is, hogy bővítsd a nyelvtudásod.

példakép 1

Itt találod a letölthető dokumentumokat PDF formátumban

példakép 1

Itt kapsz segítséget a fordításhoz és a német nyelv kiejtéshez

példakép 1
Segítségedre siet a Figyelemvarázsló.
példakép 1

Helyes válasz esetén tovább lépsz a következő fejezetre.
.

Hogy mondják németül, hogy fej?

die Beine

der Kopf

példakép 1

die Nare


Vissza az Online-Tanoda Fő oldalára!

példakép 1