Játék alapú tanulás

Játék alapú tanulás: mi ez és miért fontos?

Zvolenszki Zoltánné Kiss Anikó vagyok évek óta foglalkozok amigurumi figurák készítésével és imádom életre kelteni az emberek elképzelései alapján ezeket a figurákat. Többségében rajzókat kapok gyerekektől, szülőktől,pedagógusoktól,gyógypedagógusoktól segítve munkájukat a gyermekek részére kedvencé válik ha maga elképzelése alapján elkészítem a bábokat. A bábok életre kelnek sok esetben nem tudják magukat a gyerekek kifejezni, így kulcs szerepet játszanak egy-egy beszélgetés kapcsán, hamarabb elfogadják a másik közelségét, közeledését a gyermek tekintette a bábra összpontosul,jobban tud vele azonosulni és kapcsolódik a bábhoz, hasonló képen ő is bábozik így tanul.  Szeretném itt röviden felvázolni, mit értek játékalapú tanulás alatt, miért fontos, és hogyan igyekeztem olyan játékokat és anyagokat összeállítani, amelyek támogatják a befogadó játékalapú tanulást .

Játszókészlet horgolt figurákkal pedagógusoknak,szülőknek

Hatalmas híve vagyok az inkluzív tanulásnak, mert az minden gyermek számára előnyös (fogyatékos gyerekeknek és tipikusan fejlődő társaiknak egyaránt). Az inkluzív oktatók és az otthoni oktatók azonban gyakran zavarba jönnek, amikor megpróbálnak megfelelni az általuk oktatott gyermekek sokféle szükségletének.

A pedagógusok és szülők számára készült egyéni játék tervezése során olyan erőforrásokhoz és eszközökhöz akartam hozzáférést biztosítani számukra, amelyek mind egy helyen vannak

  • kézműves ötletek (horgolt figura a történethez)

A jövőben további történeteket várok, hogy kézműves ötletek (horgólt figurák) készüljenek a játékokhoz.

Mi az a játék alapú tanulás?

Ahelyett, hogy szoktatás és ismétlés, oktatás, munkalapok és tesztelés útján tanulnának, a játékalapú tanulás olyan környezetet teremt, amelyben a gyerekek önfelfedezésen és társaikkal való interakción keresztül tanulnak.

A szabad játék nagyon fontos, de a "játék alapú tanulás" nem azt jelenti, hogy egyszerűen összedobjuk a gyerekeket egy szobában játékokkal, és megnézzük, ki kerül ki győztesen, például a Survivor vagy a Legyek ura . A játék alapú tanulási tevékenységek lehetnek gyermekek által irányítottak, de oktatók által is támogatottak, és úgy vannak kialakítva, hogy mind a tudományos ismeretek, mind a készségek tapasztalaton keresztül történő elsajátítását elősegítsék. A játék alapú megközelítés magában foglalja a gyermek által kezdeményezett és a tanár/szülő által támogatott tanulást is. A tanár/szülő olyan interakciókon keresztül ösztönzi a gyerekek tanulását és tájékozódását, amelyek célja gondolkodásuk magasabb szintre terjesztése.

Például miközben a gyerekek kockákkal játszanak, a tanár kérdéseket tehet fel a bábok segítségével a gyermekhez így kapcsolódik. A játék önmagától alakul ki, a tanár a báb segítségével olyan közös játék helyzetet tud teremteni, amelyek problémamegoldásra, előrejelzésre és hipotézisre ösztönöznek. A tanár felhívhatja a gyermek figyelmét a matematikára, a természettudományokra és a műveltségi fogalmakra, lehetővé téve számukra, hogy gyakorlati tanulással foglalkozzanak ezekkel a fogalmakkal.

Míg további bizonyítékokra van szükség a játék és a tanulás közötti ok-okozati összefüggésekre vonatkozóan, a kutatási eredmények általában alátámasztják a Játékalapú korai évekbeli programok értékét .

Tapasztalataim szerint az autista és más neurodivergens gyerekek számára különösen fontos, hogy számukra értelmes és érdekes módon játsszanak és fedezzenek fel. Egyik gyermek számára a plüssjátékok rendkívül fontosak, hogy segítsenek neki megérteni a különféle fogalmakat. A másik gyermek imádja a könyveket, és a történetek olvasása és újrajátszása nagyszerű módja annak, hogy rávegye őt a játékokkal való játékra.

Miért fontos a játék alapú tanulás?

A játék alapú tanulás nem csak fontos , hanem kulcsfontosságú a következők fejlesztésében:

  • szociális készségek és érzelmi intelligencia
  • mesemondó képességek
  • műveltség
  • szövegértés
  • problémamegoldó képesség
  • Szókincs

A "felülről lefelé irányuló" oktatási megközelítések , különösen a korai gyermekkorban alkalmazva, negatív következményekkel járhatnak mind a tipikusan fejlődő, mind az autista gyermekek esetében .

Megérkeztek a horgolt figurák értékelései!!

Tehát van magyarázat arra, hogy miért kezdtem el összerakni ezeket a szülők vagy pedagógusok által elképzelt figurákat! Ennek a folyamatnak a részeként fontos volt számomra, hogy az első figura  megtervezésekor sokféle embertől visszajelzést kapjak.

Megkerestem a pedagógusokat, oktatókat, a terapeutákat, szülőket és az autista felnőtteket, hogy segítsenek. Különösen hálás vagyok azoknak, akik írásos visszajelzést adtak nekem, 

Íme néhány megjegyzésük:

"a horgolt tárgyak nagyon édesek voltak [és] alkalmasak lettek volna arra, hogy a fiammal beszélgessünk az írástudásról"

"Ezeket otthontanított gyermekeimmel használhatnám arra, hogy ösztönözzem az önreflexiót a társas helyzetekben, valamint egy olyan történetmesélési technikát modellezzek, amelyet saját írásfejlesztésük részeként gyakorolhatnak. Ezeket szeretném ajánlani tanároknak az iskolákban is"

"Úgy gondolom, hogy a horgolt figurák egyénileg elkészítve  a játék alapú tanulási lehetőségek csodálatos tárházát kínálja. Úgy gondolom, hogy jól működne egy olyan osztálytermi/játékos környezetben, amely a tanulók sokféleségét kívánja bevonni."

"Amikor a gyerekeknek kérdéseik vannak az életvezetési készségekkel, a mindennapi élettel és a küzdelmekkel kapcsolatban, jó, ha vannak manipulatívok a beszélgetéshez. Emellett, ha egy történethez fülledt hozzáállás, az élettel telibbé teszi a diákokat. Sokkal interaktívabb."

"Gyönyörűek a horgolt figurák. Az Otthontanulóként szeretem és a társadalomtudományhoz való kapcsolódásukat különösen. Dolgozunk a kommunikációs készségeken, és különösen a kérdések megválaszolásán, így a bábok elképzelése nagyszerű. A lányom az olvasással küszködik. Az aranyos játékok beépítése adna neki valamit, amivel belevonná a karakterekbe és a történetbe, és meg is ragadhatna hallgatása közben."

Várom az  egyéni elképzeléseket,hogy elkészítsem egyéni fejlesztő játékát vagy egy kedven figuráját ami köthető a gyermekhez. Kérem, ossza meg visszajelzését és képeit velem az alábbi email címre küldje el hatizsak0101@gmail.com (fel szeretnénk rakni a weblapunkra).

Köszönöm szépen