Ide léptél!


Visszaléphetsz az előző oldalakra

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


Röviden leírva a történet.

Ottónál, a rendőrnél

Wunderzucker nemsokára meglátta Ottót, aki éppen egy autó mellett állt, és az autó vezetőjével beszélgetett. A varázsló meg várta, amíg végez, mert tudta, hogy nem szabad addig senkit zavarni, amíg mással beszél. Amikor látta, hogy befejezte, és az autós elhajtott, Wunderzucker ránézett az órájára: - 11 óra van, tehát már nem reggel, akkor jó napot kívánokkal kell köszönni - gondolta, majd odament, és udvariasan köszönt. - Guten Tag, Ottó! - Guten Tag! Rögtön kérdez a rendőr. Wie heisst du? - Ich heisse Wunderzucker. Wie heisst du? - Ich heisse Ottó. Wo wohnst du? - Ich wohne in Wunderwald. Wo wohnst du? - Ich wohne in Wien. Wie alt bist du? - Ich bin hundert Jahre alt. Wie alt bist du? - Ich bin 42 Jahre alt. Nagyon ügyes vagy, Wunderzucker – mondta mosolyogva Ottó. – Hallottam már Rólad. Úgy tudom, mondasz nekem egy szép mondókát is.

- Guten Tag, Ottó! (Együtt köszönjetek!) Rögtön kérdez a rendőr, itt természetesen segíts a gyermekednek, ha szükséges, és ő a saját nevét, lakhelyét és életkorát ismételje a videó után! Mondjátok el a mondókát!

Mondjátok el együtt a tanultakat.

Ottónál, a rendőrnél

- Nagyon ügyes vagy valóban! Most tőlem is tanulhatsz szavakat. Először különböző közlekedési eszközök nevét, amiket útközben látunk, amíg elsétálunk hozzánk. Ott majd megebédelünk, utána a kertben megnézzük, milyen gyümölcsök és zöldségek vannak. Jó lesz így? - Nagyon jó! – mondta mosolyogva a varázsló, nagyon érdekelték a közlekedési eszközök, mivel ilyenek a Wunderwald-ban nincsenek, és nagyon kíváncsi volt rájuk. Ráadásul kezdett már megint nagyon éhes lenni, mivel útközben mindent megevett, amit Rebeka csomagolt neki. - Nézzük akkor, mikkel utaznak itt az emberek. Verkehrsmittel- nek hívják a közlekedési eszközöket. - Verkehrsmittel - Nézzük, mik vannak! - Das ist das Auto. Ez az autó. Das ist der Bus…, és - Megérkeztünk. Das ist mein Haus. Ez az én házam. Das Haus azt jelenti, ház. - Das Haus. - Igen, és a die Wohnung a lakás. Az a különbség, hogy a lakás pl. egy emeletesházban van. Ebben a házban több család is lakik külön-külön lakásban, a ház pedig maga az épület, pl. az emeletesház, vagy a családi ház. Tehát die Wohnung a lakás, das Haus a ház.

- A gyümölcsök, zöldségek, járművek kivágható képeit megtalálod a letöltések oldalon és a szótárban. - Das ist das Auto. Ez az autó. Das ist der Bus…, és itt mindig azt kell mondani, amilyen közlekedési eszközt látunk. (Egész mondattal is nézzétek át!)

A képek alapján beszéljétek meg a közlekedési eszközöket, gyümölcsöket, zöldségeket és többször ismételjétek el, ezeket is érdemes utána kivágni!

Ottónál, a rendőrnél

- Die Wohnung lakás, das Haus ház. - Komm rein! Gyere be! Először is adok egy cukrot, amiért ilyen ügyesen mondtad a járműveket. Tessék, tedd a többihez! Bist du hungrig? - Ja, ich bin hungrig – mondta kis gondolkodás után Wunderzucker, mert egy kicsit nehezen jutott eszébe, hogy azt kérdezték tőle, hogy éhes-e. - Gyere,egyél! Was möchtest du essen? - Ich möchte …. essen. - Bist du durstig? - Ja, ich bin durstig. -Was möchtest du trinken? - Ich möchte…. trinken. Most pihenj egy kicsit


Miután jól lakott Ottó és Wunderzucker, kisétáltak a kertbe, és a rendőr megtanította a varázslónak az ott lévő gyümölcsök és zöldségek nevét. - A gyümölcs németül Obst. Nézzük meg, milyen gyümölcsök vannak itt!

- - Die Wohnung lakás, das Haus ház. (Ezt a 2 szót is többször mondjátok el!) - Ich möchte …. essen. (Ismétlés, a gyermeked válasszon ételt!) - Ich möchte…. trinken. (Ugyanúgy a gyermeked válasszon!)

A videók alapján többször ismételjétek el. A gyümölcsöket kivágható formában megtaláljátok a letölthető oldalon és a szótárban. (Elmondjuk a gyümölcsök nevét a képek alapján többször, amiket szintén érdemes kivágni.)

példakép 1
Ottónál, a rendőrnél

- Nagyon jó! Mivel ilyen jól tudod már a gyümölcsök nevét, nézzük meg ezt is egész mondattal! Das ist der Apfel. Ez az alma. Das ist die Birne. Ez a körte. - Most nézzük meg a zöldségeket is! A zöldség németül Gemüse. Nézzük, milyen zöldségek vannak itt! Mivel ezeket is ilyen jól tudod, nézzük meg egész mondatokkal! Das ist der Salat. Ez a saláta. Das ist die Gurke. Ez az uborka. - Nagyon jó, ügyes vagy! Adok egy cukrot, és most pihenjünk egy kicsit!


- Nézzük meg újra a gyümölcsöket, zöldségeket! Mutatok egy képet, mit látsz rajta? - Ügyes vagy. Nagyon szépen tudod a nevüket. A gyümölcsök között van, ami édes, van ami savanyú. Édes németül süss, a savanyú pedig sauer, pl. a meggy (die Sauerkirsche) az a savanyú cseresznye.

- Das ist….. (Itt mindig azt kell mondani, amilyen gyümölcsöt láttok.) (Mondjátok el a zöldségek nevét is a képek alapján. Das ist…. (Mindig azt kell mondani, amilyen zöldséget láttok.) süss (Ismételjétek el együtt többször!) savanyú pedig sauer (Ezt is többször ismételjétek el!)

Válogassuk szét a gyümölcsöket, hogy melyik édes, melyik savanyú! (Együtt válogassátok szét a gyümölcsök képeit! Ha fiatalabb a gyermeked, segíts neki abban is, hogy mit jelent az édes és a savanyú, lehet akár citromot kóstoltatni, ami savanyú és egy pici cukrot, ami édes!)

- Tettem el Neked is néhány gyümölcsöt, zöldséget az útra, ha megéhezel, legyen mit enned. Nézzük meg, mik vannak a tarisznyában! - Most tőlem Ingridhez, az íróhoz kell továbbmenned. Ő egy nagyon kedves hölgy, nagyon sok érdekes dolgot fogsz tőle tanulni! Nagyon hosszú az út, gyakorold közben a közlekedési eszközöket és a gyümölcsöket, zöldségeket, mert kérdezni fog Tőled, és csak akkor segít Neked, ha tudsz neki válaszolni! Tessék, még egy cukor, mert valóban nagyon ügyes voltál! Jó utat! Auf Wiedersehen, Wunderzucker! - Auf Wiedersehen, Ottó! A varázsló elindult, és közben szorgalmasan ismételte először a közlekedési eszközöket, majd a kertben látott gyümölcsöket, zöldségeket. Pihenj egy kicsit.

- Nézzétek meg, és soroljátok fel a csomagban lévő gyümölcsöket, zöldségeket!

Egyszer ismételjetek el mindent a kivágott képek alapján!


Videó szótár

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!


.

cukorkatöltő állomás
Ha szeretnél több cukorkát gyűjteni, nincs más teendőd mint a cukorkatöltő állomáson játszani. Tanulhatsz új dolgokat is, hogy bővítsd a nyelvtudásod.

példakép 1

Itt találod a letölthető dokumentumokat PDF formátumban 

példakép 1

Itt kapsz segítséget a fordításhoz és a német nyelv kiejtéséhez 

példakép 1
példakép 1
Segítségedre siet a Figyelemvarázsló.
példakép 1

Helyes válasz esetén tovább lépsz a következő fejezetre.
.

Igaz a következő mondat?

Der Frosch ist gross.

nein

példakép 1

ja


Vissza az Online-Tanoda Fő oldalára!

példakép 1