Ide léptél!


Visszaléphetsz az előző oldalra

 

 

példakép 1


Röviden leírva a történet

.

Péternél, az autószerelőnél

Wunderzucker varázsló könnyen megtalálta Pétert a kislány útbaigazítása alapján. Péter éppen nagy munkában volt, de amikor meghallotta Wunderzucker történetét, rögtön segített neki. - Kedves varázsló barátom, azt nem tudom, hogy hol van a Wunderwald, de elküldelek Tóbiáshoz, a pékhez, ő biztos útba tud igazítani. Viszont ahhoz, hogy szóba álljon Veled, először is illendően, németül kell neki köszönnöd! Most este van, amire Tóbiáshoz érsz, reggel lesz. Ilyenkor azt mondjuk: Guten Morgen! Mondd utánam! - Guten Morgen!.... Jól mondtam? És ez mit is jelent pontosan? - Jó reggelt! Tehát Guten Morgen! - …… - Nagyon jó! Amikor továbbmész, úgy köszönsz el tőle,hogy Auf Wiedersehen! - Hű, ez nehéz! Mondd még egyszer! - Auf Wiedersehen! -Auf (segítséget kér) Wiedersehen! - Nagyon jó, most már két köszönést ismersz! Majd kérdd meg Tóbiást, hogy ő is tanítson Neked egyet! - Rendben.

Akkor most tanuljuk meg szépen a köszönéseket. Mondd a varázslóval.

Segít a videó a kiejtésben! Többször ismételd el.

Péternél, az autószerelőnél

- De még ez nem elég, meg kell tanulnod egy mondókát is, amit majd elmondasz neki. - Jaj, de jó, szeretem a mondókákat! Ugye ez egy varázsmondóka? - Így van, ez egy varázsmondóka, amely megnyitja Tóbiás szívét, és biztos segít Neked! Ismételjük át még egyszer a köszönéseket! Guten Morgen! Auf wiedersehen! Nagyon jó, mivel szereted a cukrot, most kapsz tőlem egyet, de ne edd meg, mert szükséged lesz rá ahhoz, hogy bejuss a Wunderwaldba! Adok egy albumot, abba kell majd gyűjtened őket. - De most pihenj egy kicsit, majd utána innen folytatjuk.


- Látom, kipihented magad! Hogyan is kell köszönnöd majd Tóbiásnak? - Guten Morgen! - És amikor eljössz tőle? - Auf Wiedersehen! - Nagyon jó, most folytassuk egy mondókával, ami a következő:

Sonne, Mond und Sterne
sehen Kinder gerne,
Sonne scheint von früh bis spät,
bis das Kindlein schlafen geht.
Mond und Sterne halten Wacht,
wenn das Kindlein schläft bei Nacht.
(ismeretlen szerző)


Találóskérdés válaszát keresd meg a képen

A nyilat vidd a képre és kattints rá arra a képre amelyik szerinted a helyes válasz:

Workplace Computer

Péternél, az autószerelőnél

- És mit jelent ez a mondóka? - Nap, hold és csillagok (Sonne – nap, Mond – hold, Sterne – csillagok) Nézik a gyerekeket szívesen, (Kinder – gyerekek, mint a Kindertojás, ami „Gyerektojás”) Süt a nap reggeltől estig, (Sonne scheint – süt a nap) Amíg a kisgyerek aludni megy. Hold és csillagok őrzik, amikor a kisgyerek éjjel alszik. (Nacht – éjszaka) - És hogy biztos el ne felejtsd, mondd el majd az úton is 4-szer, 5-ször! És adok még egy cukrot, ezt is tedd a másik mellé! És Wunderzucker elindult az úton Tóbiás felé, és közben folyamatosan ismételgette a mondókát, hogy el ne felejtse!.. Még egyszer elismételjétek el együtt, majd pihenj!

Akkor most tanuljuk meg szépen, soronként a mondókát. A szótárban megtalálod!

Soronként tanulja a varázsló és a gyermeked a mondókát! Többszöri ismétlés szükséges. Ez egy nagyon szép altató mondóka, amit bátran lehet használni, így a gyermekhez egyre közelebb kerül a német nyelv.


Videó szótár

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

1

Cukorkatöltő állomás

Ha szeretnél több cukorkát gyűjteni, nincs más teendőd mint a cukorkatöltő állomáson játszani. Tanulhatsz új dolgokat is, hogy bővítsd a nyelvtudásod.

példakép 1

Itt találod a letölthető dokumentumokat PDF formátumban

példakép 1

Itt kapsz segítséget a fordításhoz és a német nyelv kiejtéséhez.

példakép 1
Segítségedre siet a Figyelemvarázsló.
példakép 1

Helyes válasz esetén tovább lépsz a következő fejezetre 


.

Hogyan köszönünk el búcsúzáskor? 

Auf  wiedersehen

példakép 1.

Guten Morgen

Gute Nacht


Vissza az Online-Tanoda Fő oldalára!

példakép 1