Ide léptél!


Visszaléphetsz az előző oldalakra

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


-Tartalomjegyzék! Galéria

 

 

példakép 1


 

 

példakép 1


Röviden leírva a történet

.

Rebekánál, a tanító néninél 

Wunderzucker továbbindult az úton, közben magában ismételgette, hogy Wie geht’s? – Hogy vagy? Danke prima! – Köszönöm jól! Danke schön! – Köszönöm szépen! Rebekához is vidáman ért oda, hiszen ő egy tanár néni, így biztos nagyon sok érdekes dolgot fog tőle tanulni. Rebeka éppen akkor jött ki a házból. - Guten Tag, Rebeka! - Guten Tag, Wunderzucker! Komm rein! Gyere be! - Danke schön! - Wie geht’s, Rebeka? - Danke, gut. Und du? - Tessék? – kérdezte Wunderzucker. - Azt kérdeztem, hogy és te? Az und azt jelenti és, a du azt, hogy te. Tehát Und du? - Danke, prima. - Bist du hungrig? - Nem értem! – mondta Wunderzucker ismét szomorúan. - Bist du hungrig? Azt jelenti, éhes vagy? - Bist du hungrig? – ismételgette Wunderzucker, de nem tudott rá válaszolni.

-A gyermeked mondja a varázslóval! Kérdezzünk együtt gyermekünkkel!

2-3-szor ismételjétek el a kérdést!

Rebekánál, a tanító néni 

- Ha nem, akkor azt, hogy Nein, ich bin nicht hungrig! Nem, én nem vagyok éhes. Ezt is ismételjük párszor! - Nein, ich bin nicht hungrig! - Nagyon ügyes vagy! Tessék, én is adok máris egy cukrot, ezt is tedd a többi mellé! És akkor Bist du hungrig? - Ja, ich bin hungrig. - Was möchtest du essen? Azt kérdeztem, mit szeretnél enni? Tehát Was möchtest du essen? - És hogyan tudok rá szépen válaszolni? - Ich möchte (amit szeretnél) essen. - Ich möchte ... essen. - Mondd el még egyszer légy szíves, nem hallottam! - Ich möchte….. essen. - Bitte! Tessék! - Danke schön! Most pihenj egy kicsit.


Wunderzucker nagy örömmel falatozott, mivel már igencsak üres volt a hasa, de közben nagyon szomjas lett. Gondolkodott, hogy ezt vajon hogy mondják, de nem tudta kitalálni. - Rebeka, hogy mondják azt németül, hogy szomjas vagyok? - Ich bin durstig – mondta mosolyogva Rebeka. - Ich bin durstig. (Párszor ismételjétek!)

A gyermeked mondja a varázslóval! -Együtt mondjátok a választ! - Ich möchte (Itt a gyermeked mondjon 2-3 ételt a tanultak közül!) essen.

2-3-szor ismételjétek el a kérdést!

Rebekánál, a tanító néni 

- Bist du durstig, Wunderzucker? - Ja, ich bin durstig! - Was möchtest du trinken? Mit szeretnél inni? - Ich möchte...... trinken. Jól mondtam? - Igen, nagyon ügyes vagy! Mondd el még egyszer! - Ich möchte….trinken! - Nagyon jó! Amiért ilyen ügyes vagy, tanítok Neked én is egy rövid mondókát! - Jaj, de jó, ez is varázsmondóka lesz? - Igen, és erre is nagy szükséged lesz majd Ottónál, a rendőrnél! Hozzá fogsz majd menni tőlem, de addig még párszor elismételjük majd a mondókát! - Köszönöm! - Szóval a mondóka a következő: Das ist der Daumen, der schüttelt die Pflaumen, der hebt sie auf, der trägt sie nach Haus, der kleine Schelm isst sie alle auf. (ismeretlen szerző) - De jó! És ez a mondóka mit jelent? - Ez egy nagyon különleges mondóka, ehhez az ujjaidat is nyitogatni kell!

A gyermeked mondja a varázslóval! - Was möchtest du trinken? Mit szeretnél inni? - Ich möchte (itt a gyermek mondjon 2-3 innivalót)

2-3-szor ismételjétek el a mondókát és tanult szavakat.

Rebekánál, a tanító néni 

Das ist der Daumen, der schüttelt die Pflaumen, der hebt sie auf, der trägt sie nach Haus, der kleine Schelm isst sie alle auf. - Ez a hüvelykujjam, (Nyissátok ki!) - Ez megrázza a szilvafát, (Most a mutató ujjatokat nyissátok ki.) - Ez felszedi, (Majd középső ujjatokat) - Ez hazaviszi, (Most a gyűrűs ujjatokat) – A kis kópé mind megette. (Végül a kis ujjatokat.) - Akkor most tanuljuk meg szépen, soronként! Soronként tanulja a varázsló. - Most menj, pihenj egy kicsit, holnap találkozunk! Gute Nacht, Wunderzucker! - Gute Nacht, Rebeka!


(Ez is egy jó mondóka, lehet többször otthon játékosan ismételni.)

A gyermeked mondja a varázslóval! - Was möchtest du trinken? Mit szeretnél inni? - Ich möchte (itt a gyermek mondjon 2-3 innivalót) A gyermekednek lehet, eszébe jut, hogy van egy ehhez nagyon hasonló mondóka magyarul, akkor azt is el lehet mondani, és össze is hasonlíthatjátok a kettőt.

Akkor most tanuljuk meg szépen, soronként a mondóká. Többszöri ismétlés szükséges.

Rebekánál, a tanító néni 

Másnap reggel Wunderzucker nagyon vidáman ébredt, és már előre várta, hogy aznap mit fognak csinálni a tanár nénivel. - Guten Morgen, Wunderzucker! - Guten Morgen, Rebeka! - Wie geht’s? - Danke, gut! - Ma egy olyan napunk lesz, amikor játszani fogunk, az eddig tanult szavakkal és mondókákkal! Ha ügyes leszel, ma 2 cukrot is gyűjthetsz! - Jaj, de jó, én nagyon szeretek játszani! - De a játék előtt először mondjuk el a tegnap tanult mondókát, hogy emlékszel-e még rá! - Nagyon ügyes vagy! Az első játék az lesz, hogy mutatok képeket, és Neked meg kell mondanod, hogy mi az! - Nagyon ügyes vagy, te mindent tudsz! - Köszönöm. - Most reggelizzünk meg! Was möchtest du esse? - Ich möchte …. essen. - Was möchtest du trinken? - Ich möchte … trinken.

- Ich möchte …. essen. A gyermeked segítsen a varázslónak ezt elmondani! Együtt mondjátok el a mondókát! - Ich möchte … trinken. (Ebben is segíts!)

(Mutasd a képet a gyermekednek, és ő nevezze meg őket a varázsló „ segítségével”! Minden tanult témakörből válasszatok képet a mellékletben lévő képek közül!)

Rebekánál, a tanító néni 

- Nagyon szépen tudod a tanult dolgokat! Most játszunk a mondókákkal is! Elkezdem a mondókát, majd te folytatod, aztán megint én, és megint te! - Nagyon ügyes vagy, tessék a két cukor. Most menjünk be a szobába, pihenjünk egy kicsit, utána majd tanulunk még érdekes dolgokat.


- Tanultunk egy szép mondókát, mondjuk el most azt, hogy kicsit bemelegítsünk! (Mondjátok el a mondókát!) - Ma megtanulunk bemutatkozni, mivel Ottó meg fogja kérdezni Tőled, hogy hogy hívnak? Hol laksz? Hány éves vagy? És ezekre a kérdésekre tudnod kell válaszolni, és Neked is vissza kell tudnod kérdezni, csak akkor fog segíteni Neked! - Hű, akkor most nagyon sok érdekes dolgot tanulunk! - Így van. Először : Wie heisst du? Ez azt jelenti, ki vagy Te, hogy hívnak? Szóval Wie heisst du? - Wie heisst du? És erre hogy kell válaszolnom? - Ich heisse Wunderzucker. Wunderzucker vagyok. (A gyermeked is mondja a saját nevét. Kisebbek elég, ha a keresztnevüket mondják, nagyobbak a teljes nevüket a keresztnévvel kezdve, utána jön a vezetéknév.)

- Felváltva mondjátok el az első mondókát, nem baj, ha gyermeked végig veled mondja. Majd a másodikat ugyanígy.

(Mutasd a képet a gyermekednek, és ő nevezze meg őket a varázsló „ segítségével”! Minden tanult témakörből válasszatok képet a mellékletben lévő képek közül!)

Rebekánál, a tanító néni 

- Még egyszer próbáljuk ki, és utána kérdezz te is vissza! Wie heisst du? - Ich heisse Wunderzucker. Wie heisst du? - Ich heisse Rebeka. Nagyon ügyes vagy. Wo wohnst du? Hol laksz? - Wo wohnst du? - Igen. És erre úgy válaszolsz, hogy Ich wohne in Wunderwald. - Wo wohnst du? - Ich wohne in Wunderwald. Wo wohnst du? - Ich wohne in Sopron. Nagyon jó! Wie alt bist du? Hány éves vagy? - Wie alt bist du? - Hány éves is vagy, Wunderzucker? - Pontosan 100 éves vagyok. - Akkor úgy válaszolj, hogy Ich bin hundert Jahre alt. - Ich bin hundert Jahre alt. - Wie alt bist du? - Ich bin hundert Jahre alt. Wie alt bist du? - Ich bin 32 Jahre alt. Nagyon ügyes vagy, Wunderzucker! Máris adok egy cukrot. Gyűjthetsz még egyet, ha ezt szépen együtt elmondjuk!

- A gyermeked is ismételje! Beszéljétek meg, ő hol lakik! Kérdezz vissza és a gyermek válaszoljon. - Wie alt bist du? ( Ezt nehezebb kimondani, így többször érdemes elismételni.) - Hány éves is vagy, Wunderzucker? (A gyermekeddel is beszéld meg, ő hány éves! Mondjátok a gyermek korával is!

A számokat megtaláljátok a letölthető oldalon

Rebekánál, a tanító néni 

- Köszönöm. Igyekezni fogok. - Segítek Neked, ne aggódj! Wie heisst du? - Ich heisse Wunderzucker. Wie heisst du? - Ich heisse Rebeka. Wo wohnst du? - Ich wohne in Wunder wald. Wo wohnst du? - Ich wohne in Sopron. Wie alt bist du? - Ich bin hundert Jahre alt. Wie alt bist du? - Ich bin 32 Jahre alt. Nagyon ügyes vagy, tessék, odaadom a cukrot! Most aludj egy kicsit! Majd reggel felébresztelek korán, átismételjük, amiket tanultunk, és utána továbbindulhatsz Ottóhoz. Gute Nacht! - Gute Nacht! Most pihenj egy kicsit.


- Guten Morgen, Wunderzucker! Kelj fel! - Guten Morgen, Rebeka! - Gyere, ismételjünk át mindent, mert utána el kell indulnod! - Rendben - mondta kicsit szomorúan a varázsló, mert jól érezte itt magát. - Először átismételjük a verset! Das ist der Daumen, der schüttelt die Pflaumen, der hebt sie auf, der trägt sie nach Haus, der kleine Schelm isst sie alle auf.

- (Végig segíts a gyermeknek, ha szükséges!- Először átismételjük a verset! (Együtt mondjátok el!)

A számokat megtaláljátok a letölthető oldalon

- Nagyon jó! Most nézzük a kérdéseket! Wie heisst du? - Ich heisse Wunderzucker. Wie heisst du? - Ich heisse Rebeka. Wo wohnst du? - Ich wohne in Wunder wald. Wo wohnst du? - Ich wohne in Sopron. Wie alt bist du? - Ich bin hundert Jahre alt. Wie alt bist du? - Ich bin 32 Jahre alt. Nagyon jól tudsz most már mindent. Indulj el Ottóhoz! Ő egy nagyon kedves rendőr. Köszönj neki udvariasan! Utána kérdezgetni fog, és a végén el kell mondanod a mondókát! Csomagoltam Neked az útra enni- és innivalót. Nézd meg, mi minden van a csomagban! - Schinken, Käse, Brot, Apfelsaft und Wasser. Wunderzucker sétált az úton, és közben sok állatot és növényt látott. Mindegyik nevét hangosan mondta németül. Majd elmondta magában még egyszer a mondókát és a tanult kérdéseket, válaszokat, hogy nehogy rosszat mondjon majd Ottónak.

- Végig segíts a gyermeknek, ha szükséges!- Először átismételjük a verset! (Együtt mondjátok el a verset!)- Schinken, Käse, Brot, Apfelsaft und Wasser. (Kép alapján a gyermekkel együtt mondjuk el.)

Mondjátok el együtt a tanultakat.


Videó szótár

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!

Fordításhoz kattints a képre!


.

Cukorkatöltő állomás

Ha szeretnél több cukorkát gyűjteni, nincs más teendőd mint a cukorkatöltő állomáson játszani. Tanulhatsz új dolgokat is, hogy bővítsd a nyelvtudásod.

példakép 1

Itt találod a letölthető dokumentumokat PDF formátumban

példakép 1

Itt kapsz segítséget a fordításhoz és a német nyelv kiejtéshez.

példakép 1
Segítségedre siet a Figyelemvarázsló.
példakép 1

Helyes válasz esetén tovább lépsz a következő fejezetre.
.

Hogy válaszolsz a kérdésre, ha nem vagy éhes?

Nein, ich bin nicht hungrig

példakép 1

Danke

Ich heisse...


Vissza az Online-Tanoda Fő oldalára!

példakép 1